Visatul prin puterea intentiei

VISE CURAJOASE, CUM VISEAZA SAMANII, LUMEA INTRU FIINTARE, scrisa de ALBERTO VILLOLDO

Fizica moderna ne spune ca, prin fiecare gand pe care il avem, noi visam lumea intru fiintare. Vise curajoase ne arata cum sa ne visam lumea, cu forta si gratie. Vechii samani din America au inteles ca noi nu numai cream experienta noastra legata de lume, dar visam intru existenta, chiar natura realitatii insasi – adica, „viata e doar un vis”. Daca nu iti visezi propria viata, esti obligat sa accepti cosmarul care este visat de altii. Aceasta carte ne arata cum sa ne trezim din cosmarul colectiv si sa incepem sa visam o viata plina de curaj si gratie – un vis sacru, pe care samanii l-au cunoscut si servit, de-a lungul timpului.

IATA UN FRAGMENT DIN CARTE

Intentia este un alt termen folosit pentru visatul activ si curajos. Este focul inspiratiei si al transformarii, pasiunea care ne conduce. Intentia este puternicul dor al inimii de cel iubit, de Dumnezeu, de intoarcerea acasa, de acolo unde ne este locul si unde ne recunoastem rolul in mandala Creatiei. Intentia este curajul sufletului.

Atunci cand accesam puterea intentiei, in inima noastra, primul lucru pe care il traim este pacea. Multe traditii spirituale spun ca trebuie sa ne straduim sa gasim aceasta pace, prin rugaciune sau prin meditatie. (Ambele sunt cai puternice, iar rugaciunea si meditatia fac parte din practica mea zilnica personala.) Putem sa gasim „locul linistit” dinlauntrul nostru, locul in care lumea lui a face lasa loc nemiscarii, unde inceteaza sa mai fie separata de Divin si unde tot ce exista este Infinitul sau Dumnezeu. Dar nu ne intereseaza numai sa gasim pacea launtrica, ci vrem sa o aducem si pe aceasta planeta.

Atunci cand avem experienta pacii launtrice, nu venim acasa, dupa ce am protestat in piata publica impotriva razboiului si ne apucam sa ne hartuim partenerul, fiindca nu s‑a oprit la bacanie sau sa bombanim despre lipsa de grija si despre incompetenta tuturor celor din jur. Cand intentia pacii arde ca o flacara in sufletul nostru, suntem in stare sa exprimam linistea in orice moment, oricat de mic ar fi el, chiar daca ne este foarte foame si frigiderul e gol. Traim visul pacii si il vedem cum se manifesta in viata noastra, prinzand rapid si natural, oportunitatile de a ne exprima linistea launtrica in lume.

Intentia are o putere imensa, pentru ca ea vine din insasi esenta universului. Practic, intentia este „miezul” initial al Creatiei, care n‑a disparut nicidecum din lumea noastra dupa Big Bang – forta care a facut ca tot cosmosul sa se nasca dintr‑o singularitate nu mai mare decat varful unui ac. Putem sa accesam puterea acestei esente initiale a Creatiei, pentru a visa lumea intru fiintare – si astfel, sa devenim mari vindecatori si vizionari. Pe de alta parte, putem sa fim sedusi de aceasta forta si sa o folosim pentru castigul personal, acumuland bogatie si putere pe seama altora.

Oricare dintre noi poate sa acceseze puterea intentiei; lucrul dificil este sa invatam sa o folosim cu intelepciune. Cei mai ingrozitori dictatori, dar si cei mai iubiti dintre sfinti au accesat aceasta forta, numind‑o cu alte nume, cum ar fi incredere, rugaciune, sau gratie Divina. Intentia este cea care a facut‑o pe Maica Tereza sa inceapa sa aiba grija de saracii din India, dar si cea care i‑a permis lui Hitler sa imagineze un scop si un val teribil de violenta, prin care sa poata sa faureasca lumea pe care si‑o imaginase.

Pastrati intentia pacii in inima voastra si va va fi mai usor sa‑i exprimati puterea, atunci cand va aflati intr‑o situatie care va provoaca – ca, de exemplu, atunci cand o persoana ostila incearca sa va invinovateasca pentru furia sau supararea pe care o simte. Astfel, puteti sa ramaneti deschisi la tot felul de posibilitati neprevazute, sa aveti incredere ca veti gasi curajul de a actiona cu integritate, sa fiti creativi si sa iubiti. Intentia va permite sa visati si sa accesati resurse nevazute, astfel incat universul sa inceapa sa conspire activ in numele vostru si sa reflecte starea pacii voastre launtrice.

Vointa este mecanismul prin care incercam sa fortam lumea sa se conformeze modului in care credem noi ca ar trebui sa fie lucrurile, pe cand intentia este mecanismul prin care visam curajos si intr‑un mod original. Si, in timp ce vointa corecteaza si repara lucrurile dupa ce acestea s‑au manifestat, intentia modeleaza lucrurile inainte ca ele sa se nasca. Ambele sunt importante, dar visatul poate sa aiba loc, numai prin intentie.

La inceput, visatul prin intentie ni se pare ceva foarte nefiresc, deoarece ni s‑a spus ca, daca vrem sa obtinem ceva, mai bine sa facem noi insisi acel ceva – adica, mai bine sa ne „punem mintea” si sa ne apucam de treaba. Ni s‑a vorbit despre puterea gandirii pozitive si am fost incurajati sa recitam afirmatii despre suma exacta de bani pe care dorim sa o castigam anul acesta, sau despre cum anume am vrea sa arate viitorul nostru partener de idila. Multi se jura ca a-i comanda universului, ca si cum acesta ar fi Marea Ospatarita din Ceruri, este ceva ce functioneaza – dar, adesea, acestia ignora momentele in care universul le‑a dat un carnat, desi ei cerusera icre negre… sau cand le‑a dat icrele, dar dupa aceea le‑a adus o nota de plata, pe care n‑aveau cum sa‑si permita sa o achite.

In rarele ocazii in care merge sa obligam universul sa ne dea ceea ce vrem, se intampla doar pentru ca acel lucru coincide cu o intentie puternica, pe care o avem inradacinata in suflet. Sufletului vostru nu‑i pasa ce mancare aveti in farfurie sau cat aveti in contul din banca; el este mult mai preocupat sa va exprimati in lume, darurile pe care le aveti de oferit. Astfel ca, daca intentia voastra este una de vindecare, poate ca veti deveni cercetatorul in medicina care, in cele din urma, va descoperi leacul cancerului si va deveni faimos in toata lumea, iar sufletul vostru va fi fericit.

Daca aceeasi intentie are ca rezultat, pur si simplu, ca voi sa fiti o persoana in preajma careia le place tuturor sa se afle – deoarece, prin exemplul vostru, ii inspirati sa fie bucurosi si veseli – sufletul vostru va fi fericit si asa. Vedeti voi, sufletul nu are nevoie de niciun fel de laude si nu este foarte precis in ceea ce priveste modul anume in care se deruleaza actul artistic de co‑creare cu universul – el vrea doar sa puna mana pe chitara si sa improvizeze, impreuna cu Divinitatea.