Calendar

Unde e mai bine? la tara,sau la oras?


Pentru cei care isi fac griji ca stau la oras, o veste buna ! Oamenii ale căror familii au trăit la oraş de multe generatii au o rezistenţă mai mare împotriva bolilor cauzate de bacterii ,decât cei ai căror strămoşi locuiau în sate sau asezări izolate. Atena de exemplu – cel mai vechi oraş din Europa,este locuit de mai mult de 7000 de ani.Pare incredibil, dar evident,ca este un exemplu bun daca ne gandim sa vorbim despre evolutie genetica, pe un astfel de esantion…Va dati seama cate epidemii au traversat locuitorii Atenei?

Din cauza populaţiei mari din oraşe, a interacţiunilor numeroase între oameni şi a răspândirii cu uşurinţă a unor boli contagioase, populaţia a dezvoltat, de-a lungul multor generaţii, imunitate contra bacteriilor cauzatoare de TBC, lepra şi alte boli fatale. Acest lucru este un exemplu de evoluţie în acţiune, deoarece de-a lungul secolelor cei care aveau gena care conferă rezistenţă în faţa acţiunii unei anumite bacterii ,puteau să se vindece în lipsa medicamentelor lumii moderne şi astfel ,puteau să aibă mai mulţi urmaşi decât cei care mureau tineri din cauza bolii.

Exista în zilele noastre o neconcordanta în ceea ce priveste medicina , domeniul pe care se bazeaza sanatatea noastra,si evolutia medicamentelor: pacientii cred ca în acest domeniu îmbunatatirile constante au reprezentat un progres semnificativ . In realitate, nu numai ca nu exista o mare îmbunatatire, ci din contra, aparitia oricarui medicament nou, prin contraindicatiile si efectele lui secundare creeaza mai mult rau la niveluri din ce in ce mai profunde ale organismului uman. Problemele si efectele secundare ce apar în urma unui tratament pot fi mai grave uneori,decît boala insasi. Cu toate acestea, exista un numar tot mai mare de pacienti care solicita, uneori imperativ, un mare numar de medicamente, creîndu-se chiar un mit - acela ca eficienta medicului poate fi apreciata dupa numarul de medicamente prescrise de acesta. In orase, oamenii citesc mai multe, aud mai multe, sunt informati mai bine asupra pericolelor ascunse in automedicatie, pe cand la tara, posibilitatile de cunoastere corecta sunt reduse. Uneori aceeasi pastila se ia si pentru durere de cap, si pentru durere de burta, sI cand simti intepaturi in zona inimii.In provincie nu sunt asa multe spitale, dar nici asa multe pericole.

In ceea ce priveste hrana, In mediul urban, exista avantajul consumului de suplimente nutritive,tratamente alternative, in timp ce la tara, inca se crede ca tot ce creste in curte si in gradina acopera necesarul de vitamine si minerale. S-a uitat ca pesticidele si toate produsele folosite in agricultura si cresterea animalelor ,au modificat enorm calitatile initiale ale fructelor, legumelor, carnii de provenienta naturala…Din punct de vedere al miscarii,nici la tara oamenii nu mai depun atat de mult effort fizic asa cum era in trecut, in timp ce la oras, din ce in ce mai multi adepti ai sportului de orice fel,isi intaresc sansele de sanatate.

Putem fi foarte fericiti si sanataosi, traind in orase mari,mici, sau la sate, asa cum putem crede ca e de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decit sa fii pesimist si sa ai dreptate. Eu sunt atat de optimista in ceea ce priveste viata urbana, despre care toti fac pronosticuri foarte triste.Desi are un potential foarte mare de distrugere fizica si spirituala, orasul are alternative pe masura, pentru cei care vor sa se mentine in forma.

Atentionarea mea, este pentru toata lumea ; nu luati medicamente fara sfatul medicului, faceti miscare in fiecare pe zi, atentie cu hrana ,hidratarea si documentarea! Ganditi bine si frumos, pentru ca faptele vin din ganduri, si sanatatea noastra este deseori legata de obiceiuri zilnice, despre care singuri stim ca sunt benefice ,sau nu..Din vremuri stravechi, oamenii s-au ocupat sa cunoasca, sa viseze si sa iubeasca !Va invit sa faceti si voi la fel !

Publicat în: Sănătate
« »

Comentarii: