• Faliment..educatie..Grecia

  Recent am raspuns unui interviu pentru o revista cu target MAME. Acolo au fost cateva intrebari despre educatie, care m-au facut sa imi reorganizez actiunile si realizarile in acest plan, ca parinte.

  Este o mare, mare durere sa tot vorbesti si sa cauti solutii de a pune caramizile educationale corect, copilului tau, in zilele noastre.

  Ce sa povestesti ca ai facut bine si rau, ce sa regreti ca nu ai ales, cand nu exista un sistem pe care sa te bazezi?Un sistem educational in faliment!!!!

  Am luat din manualul de istorie de clasa a zecea, cateva franturi despre acest subiect…Din istoria greaca veche..Si mi am amintit ce am simtit cand 25230_1383371035104_7919223_nam vizitat Oracolul din Delphi…O Sibila…

   

  In antichitate, Grecia genera modele..Azi, e in faliment ca stat, dar eu sunt in continuare fascinata de tot ce tine de acest teritoriu geografic si spiritual..

  “Mai mult decât oricare altă societate veche, lumea greacă a fost preocupată de educaţia membrilor comunităţii ei. Această educaţie era, înainte de toate, una practică, ce privea individul şi cetatea. În atingerea ţelului, principalele mijloace de educaţie sunt gimnastica şi muzica.

  Prima cultivă corpul omului, a doua, înţeleasă în sens larg ca totalitate a artelor patronate de muze, cultivă sufletul şi spiritul omului. Platon se separă de opinia curentă a dublului obiectiv al educaţiei, care are la el ca ţel unic, indiferent de mijloace, cultivarea spiritului.

  Educaţia intelectuală ţinea, la Atena, până la 14 ani; copiii învăţau scrisul şi cititul, noţiuni de aritmetică, muzica şi poezia. Mult mai târziu – şi numai băieţii cu mijloace materiale – învăţau oratoria şi filosofia, „ştiinţa ştiinţelor”, pe lângă profesori celebri. Cultivarea trupului prin gimnastică se făcea după 14 ani, de regulă, în cadrul unor gimnazii, dotate cu terenuri de sport şi bazine de înot şi împodobite cu statui, fântâni şi porticuri. Cea mai mare popularitate o avea atletismul, combinat în pentatlon – alergări, sărituri, aruncarea discului, a suliţei şi lupte clasice -, pentru cultivarea deplină a trupului.

  La Atena, educaţia  cădea, sub aspect juridic, în seama statului, chiar dacă în practică cetatea acoperea numai cheltuielile pentru orfanii de război.

  Marile modele de educaţie, elaborate de lumea greacă, apar în cadrul politic concret în care omul îşi duce existenţa. Din această perspectivă, cultivarea trupului şi a spiritului la nivelul copilăriei şi adolescenţei reprezintă numai începutul formării omului. Valorile marilor modele vizează normele morale de conduită ce călăuzesc pe om în cursul întregii vieţi. Privită astfel educaţia, distingem câteva mari modele.

  Aceste valori si modele educative au fost, de la Renaştere încoace, surse de inspiraţie în elaborarea de către europeni a propriilor modele de educaţie. Pentru că ele nu sunt străine de cugetarea şi simţirea noastră şi, aşa cum observa cu două secole în urmă Hegel, „orice om care gândeşte, când se apropie de Grecia, se simte acasă”.

   

  Istorie: manual pentru clasa a IX-a, Bucureşti, ALL EDUCATIONAL, 1999, p. 14-16

  2 July 2015 • Comunicare • Views: 81300

 • Iulie,luna iubirii

  Noaptea aceasta e iar luna plina..

  O clipa daca ai privit-o , ti ai adus aminte cand si pentru cine tresalta inima in tine.Ciclurile lunare sunt despre initierea schimbarii si despre a face o verificare cu sufletele noastre, pentru a vedea unde suntem si unde ne dorim sa fim.Noaptea asta, e una din cele bunepentru asa ceva…

  Mai jos cateva randuri de astrologul Kate Rose.

  Aceasta este vara iubirii – si  este doar inceputul.

  Iulie va fi o luna fierbinte si grea pentru noi. Nu numai ca suntem obositi de a astepta sa manifestam ceea ce este in interiorul inimilor noastre, dar aceasta luna ne impinge sa ne asumam riscuri, deoarece totul s-a intamplat de-a lungul ultimilor ani pentru a ajunge in acest moment.

  „Din an in paste” este o expresie pe care toti o cunoastem – insa este o expresie care reprezinta si acele sanse sau momente speciale. In iulie nu avem numai o Luna Plina, ci doua, si cea de a doua luna este una albastra.

  Intre prima Luna Plina din 2 iulie si cea de a doua luna plina, din data de 31 iulie, vom simti forta dorintei din inimile noastre intr-un fel pasional, care ne taie respiratia. Vom fi atrasi de acele persoane care ne incita sufletele si care ne fac sa ne simtim vii. Vom tanji numai dupa acele relatii care onoreaza adevarul nostru autentic si ne vom regasi cautand acele oportunitati care ating corzile cele mai sensibile ale inimilor noastre.

  Aceasta luna va aprinde focul in chakra sacrala si ne va impinge catre incercari pasionale. Fie ca este vorba despre a investi timp intr-un proiect care merita sau despre a petrece nopti fierbinti sub luna cu iubitul(a) nostru(oastra) – vom fi plini de pasiune pentru viata noastra.

  Trebuie sa ne pregatim pentru artificii in toate aspectele vietii noastre, dar mai ales in inimile noastre si…in dormitoare. Suntem creaturi pasionale, iar asemeni unui copac, sunt anotimpuri in care ne aflam in stare latenta, iar in altele inflorim in posibilitati.

  Alinierile planetare si aceasta Luna Plina arunca gaz pe focul care candva ardea mocnit…

  Si totul este despre explozia finala si despre a lumina viata noastra intr-un mod grandios – tot ce avem de facut acum este ne bucuram de spectacol.

  142305623802fdc402

  2 July 2015 • Comunicare • Views: 100520

 • Credit de timp

  7259100-mediafax-foto-sebastian-tataru-main

  Imaginează-ţi că există o bancă care îţi creditează în fiecare dimineaţă contul cu 86.400 lei. E un cont special. În fiecare seară şterge tot ceea ce nu ai reuşit să foloseşti în timpul zilei.
  Ce ai face? Nu ai scoate până la ultimul bănuţ din acel cont?

  Fiecare dintre noi avem un astfel de cont. Se numeşte TIMP.

  În fiecare dimineaţă te creditează cu 86.400 de secunde. În fiecare noapte trece la pierdere tot ceea ce nu ai reuşit să foloseşti în mod util. Nu are sold, nu transferă ce nu ai folosit de la o zi la alta. În fiecare zi îţi deschide un nou cont. Dacă nu foloseşti tot depozitul dintr-o zi, e pierderea ta.

  Nu există recuperare, nu se poate lăsa pe mâine. Trebuie să foloseşti depozitul zilei de azi.

  Investeşte-l în aşa fel încât să obţii maxim de sănătate, fericire şi succes.Chiar daca aceasta reprezinta a citi o carte, a impartasi iubirea cu partenerul sau familia, a sta singur cu tine…

  Ceasul ticăie. Profită din plin de fiecare zi.

  • Pentru a realiza valoarea UNUI AN, întreabă un student care şi-a picat examenele.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI LUNI, întreabă o mamă care a dat naştere prematur copilului ei.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI SĂPTĂMÂNI, întreabă editorul unui ziar săptămânal.
  • Pentru a realiza valoarea UNUI MINUT, întreabă o persoană care a pierdut trenul.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI SECUNDE, întreabă un şofer care tocmai a evitat un accident.
  • Pentru a realiza valoarea UNEI FRACŢIUNI DE SECUNDĂ, întreabă persoana care a câştigat medalia de argint la Olimpiade.

  Preţuieşte fiecare moment pe care îl ai! Preţuieşte-l şi mai mult daca ai pe cineva drag alături cu care merită să îţi petreci timpul.Persoanele de calitate, care adauga VALOARE timpului tau, nu sunt peste tot…

  .. timpul nu aşteaptă pe nimeni!

  14 June 2015 • Comunicare • Views: 80680

 • Prea mult din toate

  Nu stiu cum se face, ca ma trezesc foarte devreme dimineata.

  Si am timp sa constat, sa observ, sa fiu.

  As scrie mai mult si mai des,dar este prea mult text in jurul meu.

  As merge in sutele de locuri din apropiere, unde mi-am dorit sa ajung, si nu am ajuns,dar..mi se par prea multe…

  As suna pe cineva din multele cunostinte…dar si acestea mi se par cam multe…

  As fotografia detalii delicate din apartamentul meu dulce si feminin..dar sunt atatea si aici..

  Si traind acest sentiment de “prea mult din toate”, reusesc din ce in ce mai des “sa nu fac nimic”, acea stare de neinchipuit pentru mine…Sa nu fac nimic, in noianul de aspecte de abundenta din jurul meu…

  Nimic din afara nu ma poate cu adevarat afecta,cum nici eu nu exist in lumea evenimentelor si circumstantelor. Sunt doar o atitudine, o interpretare a unei stari.

  Ce iluzie sa crezi ca realitatea este altceva decat propriile proiectii..

  E bine sa fiu ultra urbana,la mine acasa, fara nimeni si nimic care sa imi stimuleze scenariile..si sa simt abundenta, raiul, pacea mintii. Am crezut uneori, ca trebuie sa plec departe, sa am ghizi si mentori, pentru un strop de cunoastere si armonie.

  Trupul meu creeaza lumea mea.Trupul este cea mai sincera realitate....Nimeni de invinovatit, nimic de iertat…Poti crede ca trup&gand&emotie sunt unul si acelasi lucru??? Pana nu simti asta intr-o iubire sau dans in care sa te abandonezi total,nu se poate explica…Cand repeti gandurile, repeti emotiile, si intamplarile din viata ta au un caracter repetitiv…Si daca trupului nu ii mai place..nu se mai regenereaza…

  Arta de a face NIMIC este suprema stare in care am lasat naibii orice suferinta. Neinduratoarele suferinte si frici, sunt iubitele mele instrumente ce imi arata unde si cu cine NU trebuie sa fiu.Cat de mult ma gandeam la viitor..Si cand colo, el nu exista. Orice “viitor” este doar o alta intalnire cu trecutul..

  Doar in singuratate, de fapt, in solitudine si placere de a fi cu tine insuti reusesti sa te aperi de mediocritate, de morti launtrice, si poti..VISA.

  Visul ma face sa detin o realitate care sa imi placa…Si de care sa ma fac responsabila.

  _DSC0547

   

  13 June 2015 • Comunicare • Views: 86720

 • Cum stii ca esti artist?

  Experimentul acestui an , pe plan profesional si personal, are legatura la mine cu corpul si arta. Fiind intreaga mea existenta in  zona media si showbiz, m-am intalnit mereu cu o intrebare (atat la nivel constient, cat si la nivel subconstient), atat despre cei din jur cat si despre mine : CUM STII CA ESTI ARTIST? Cum poti duce un talent, la nivelul urmator?

  Ia raspundeti singuri, pana sa va dau varianta mea de raspuns…

  Pana va chemati intuitia, o sa va spun ce simt eu, corpul meu si arta dansului, de cand am pasit in lumea tangoului, acum vreo 7 luni…

  Simt ca tango este un limbaj de doi, el si ea. In acest dans ti se releva adevaruri dupa adevaruri, frici dupa frici, jocurile ego-ului si mostenirea genetica. Comoditatea si creativitatea. Adevarata femeie si adevaratulbarbat. Poate ca nimic nu este mai greu pe aceasta lume, decat ca in timpul unei vieti, sa realizezi o relatie femeie-barbat  fericita cu adevarat, in care dragostea, pasiunea, entuziasmul, credinta, altruismul, sa te faca sa renasti mereu si mereu in aceeasi echipa.

  Cand am inceput sa dansez tango, am realizat cat de complex este universul nostru comun, femeie-barbat, deasupra traditionalelor valori familiale, sexuale, morale, enrgetice, cunoscute. Ce sanse ai sa te intelegi cu un partener pe care nu il cunosti, pe care nici macar nu il placi ? Ei bine, cu aceste intrebari incepe marea calatorie spre ARTA DE A FI, spre devenirea ta ca dansator cu viata, folosind frumosul ca instrument, si non-verbalul ca si comunicare.

  Intrebarea este : e bine sa ramai in acelasi cuplu o viata intreaga ?

  Nu este un articol despre relatii, asa ca revin la arta si corp. Ele nu mint, si daca le permiti sa se manifeste, afli ce valori ai, si primesti multe raspunsuri importante. Orice corp si orice arta au frumusetea lor, si e mare lucru sa realizezi cum le poti pune laolalta si cultiva spre onorarea existentei proprii si a celorlalti.

  Corpul meu a venit spre tango si spre arta dansului, liber de prejudecati si blocaje. Dornic de contact autentic, imbratisare fara judecata, armonizare de ritmuri. Nu stiam nimic despre acest performance, a fost la inceput o intamplare.Drept urmare, am trait-o la maxim !

  A urmat intrarea in lucru si in comunitate, in studiu si in filosofia respective. Ei bine, aici au inceput restrictiile si temerile, imensele diferente intre vorba si fapta, intre iluzia non -judecatii si realitatea interpretarilor infinite ele ego-urilor.M-am lovit de rutina si plictiseala, indoielile si invidiile unor persoane care verbalizau prea mult intr-o zona in care imparateste non-verbalul. Poate ca atunci cand acestea se vor diminua semnificativ, comunitatea de tango va incepe sa creasca spectaculos, si va primi cu bratele deschise noii practicanti si doritori.

  Ei bine, eu am continuatfara sa ma opresc deloc.. Am cautat  modelul, ARTISTUL pe care sa il urmez, astfel incat sa decodific o data si pentru totdeauna, misterul pasiunii EL-EA  autentic…

  Invat si invat si invat tango, si lucrul cu corpul meu, si asta e invatarea organica. Si personala :) Reprezinta orice tip de invatare care face ca o practica fizica sa schimbe ceva in subconstientul tau. Pentru a invata organic, trebuie sa privesti fiecare partener, fiecare intamplare, fiecare clipa a vietii CA PE CEVA NOU, in care te restartezi, in care dai comanda creierului tau prin gand, atitudine, miscare, ca esti conectat la o noua experienta pe care o conturezi complet diferit.

  Plictiseala si in tango, vine deseori de la faptul ca multi repeta acelasi lucru. Nu se conecteaza cu curiozitate si interes la TINE, femeia pe care o are in brate, si deseori, nici femeia nu pretinde prea multe de la partenerul ei. Sunt persoane care danseaza doar intre ei o seara intreaga, exprimandu-si astfel teama de a se arunca in noutate cu voluptatea si entuziasmul experientei si cunoasterii. Si eu m-am temut,ca incepatoare sa nu ii dezamgesc pe lideri, intrucat toate fetele  imi spuneau ca greselile si refuzurile se platesc la tango…Si eu dansez deseori cu profesorul meu mai mult decat cu ceilalti, pentru ca observ cat de putini se joaca cu adevarat in acest dans, provocand la surpriza si conectare autentica partenerii din sala.

  De ani de zile studiez si lucrez pentru o viata de calitate. Practic sporturi si antrenamnte mentale cu cei mai pregatiti specialisti, si am metoda proprie de a mentine corpul si mintea intr-o forma de exceptie, pe cale naturala.Corpul omenesc are nevoie de comenzi precise.Creierul ii spune corpului cum sa se miste. Aceasta este lucrarea pe care o pregatesc, si pe marginea careia voi face viitoarele evenimente. Pana atunci, ma puteti contacta in mail [email protected] pentru antrenamente personale de natura [email protected] si dansuri. Cunsoc in tango cei mai buni profesori,cu care puteti evolua in lectii private.Consider ca in noianul de evenimente care mai de care, lucrul in privat sau grupe mici asigura acuratetea si eficienta practicilor.

  Revin la A FI SAU A NU FI ARTIST. Pentru ca m-amapucat sa scriu aceste randuri, doar pentru aceasta concluzie : artistul autentic este acela care este gata oricand sa piarda !

  Artistul adevarat, MARELE ARTIST, nu se pregateste pentru glorie si faima, nu picteaza,sculpteaza, danseaza pentru a fi celebru si bogat..El o face avand propria credinta si propriile VALORI, de la care nu abdica nicio secunda, stiind ca isi poate pierde intreaga viata de pomana…(din punct de vedere social sau financiar).Artistul e mereu conectat la o fantezie si o frumusete VITALE, care TE MISCA , indiferent daca esti cunoscator sau nu al artei respective. Uita-te si tu cum suna..Expresia “am fost miscat” arata emotie, o emotiea unui privitor static, ce este miscat de o opera artsitica…

  Oamenii cu har reusesc usor, observati? Cei care au un adevarat talent, nu se lupta, nu fac compromisuri, sunt cativa, dar sunt vizibili si plac tuturor …Oamenii care nu reusesc usor, dar au o valoare care nu s-a sincronizat cu timpul lor, sunt celebrati secolele ce urmeaza..Dar niciun adevarat artsit, care a lasat ca relatia minte-suflet-corp sa se manifeste fara teama si prejudecati, nu a esuat…Chit ca aceste manifestari, au fost uneori de-a dreptul extravagante pentru marele public..Poti fi un artist in cartierul tau, in universul tau profesional, important este sa PERMITI unui talent al tau sa fie impartasit celorlalti, fara teama de ridicol, fara egotica dorinta de faima. Si aplauzele vin.. Nu toti ne adresam maselor, dar daca sunt cativa oameni care te admira si esti MODELUL lor prin arta ta de a aduce ceva frumos si autentic, ti-ai atins un vis.

  Deci daca artistul din tine nu a iesit inca la lumina, intreaba-te daca nu cumva amesteci prea mult dorinta de siguranta,supravietuire, cu dorinta de a fi artist. Be ready to fail !

   

   

   

   

   

  31 May 2015 • Comunicare • Views: 65460