Televiziune versus internet

Internetul a devenit la ora actuală o adevarata armă ,astfel încât mă întreb serios dacă va urma ceva si mai puternic de atât în următorul secol. Retelele sociale, blogurile, mailul, filmele on line, presa on line, plati de facturi pe net, magazine virtuale, cursuri profesionale on line, toata informatia structurata pe necesitati si divertisment este acoperita deja de net.Ce mai ramane atunci televiziunii ? Mai este la fel de importanta in viitor aceasta cale de comunicare?Mai ales ca exista si posturile TV online, care dupa o simpla cautare a cuvintelor „online TV“ pe Google, vei gasi sute, daca nu chiar mii de site-uri care ofera asemenea servicii.Posturile TV care emit si pe internet sunt o modalitate excelenta pentru romanii din diaspora de a ramane in contact cu realitatile tarii lor, dar si o alternativa la orice alt serviciu de televiziune prin cablu sau satelit. Varianta nu este insa una dintre cele mai comode. Pe langa neajunsurile care pot aparea la receptionare (de multe ori serverul responsabil cu respectiva emisie este coplesit de numarul utilizatorilor), nu poti controla schimbarea posturilor cu ajutorul unei telecomenzi, ci doar cu mouse-ul din dotare. Romanii insa, in marea lor majoritate, sunt inca fideli stilului clasic de a viziona stirile si filmele. Ecranul televizorului este un prieten de nadejde in orice anotimp si la orice ora, pentru tineri, varstinici si copii.
Chiar daca internetul este un mediu care contine infinit mai multe informatii decat cele oferite in prezent de televiziune, aceasta a inteles repede ca trebuie sa-si gaseasca si locul online, pentru a nu fi uitata definitiv odata cu imersiunea in internet. Televizorul conectat la internet este primul pas pe calea interactivitatii cu telespectatorul, dar el nu va fi de ajuns. Odata ce avem continutul internet pe televizor, de ce ne-am uita la un post TV conventional? In pas cu democratizarea continutului video, televiziunile trebuie sa atraga intr-un fel inedit telespectatorul, trebuie sa-l tintuiasca in fata programelor sale prin interactivitate.Vedem emisiuni din ce in ce mai reale, mai deschise intelegerii vietii omului obisnuit, decat visului de superstar, cum era acum un secol, cand cutia magica era plina de personaje eroice.Ca telespectator, mi-ar placea sa particip activ la emisiuni, sa le schimb continutul dupa plac, fara efort. Aceasta este provocarea la care se vede nevoita sa raspunda televiziunea viitorului.Reclamele vor putea fi directionate exact spre publicul-tinta.
Cu toate ca avem deja televizoare 3d si HD, aceste forme de tehnologii sunt mai populare in cinematografe.Acasa, trebuie sa platesti prea scump aceste stiluri de vizualizare, si nici televiziunile nu simt nevoia sa investeasca in tehnologia care transforma emisia bidimensionala intr-una tridimensionala.Ca nu mai vorbim de ecranele HD asociate cu un cablu TV cu emisie-standard, ce te lasa inca un pic dezamagit de calitatea imaginii …
Se preconizeaza ca telecomanda viitorului va permite participarea activă la jocurile televizate, utilizatorii având posibilitatea de a se conecta în reţea cu prietenii şi de a se juca în paralel cu cei de la televizor.Telecomunicatiile concureaza televiziunea clasica, dar nimeni nu este atat de speriat si pregatit pentru o schimbare majora in urmatorii ani. Vechiul si noul coexista, si industrii intregi depind inca una de cealalta pe acest drum. Am auzit de multe efecte nocive ale televiziunii asupra omului, de generatii de copii tarati de lipsa participarii efective la viata, dar de ce sa nu recunoastem? Este la fel ca atunci cand te afli in fata mancarii : alege din tot ce vezi, ceea ce te hraneste, ceea ce te face sa te simti bine.Documentare, diverstisment de calitate, stiri utile, toate acestea se intrepatrund cu programe deocheate si manipulari de toate felurile. In fata computerului si a gadgeturilor care te leaga de net, observam zilnic cum isi dedica orele, aproape toti cei pe care-i cunoastem, deci de cine sa ne temem mai mult ca ne rapeste viata, facebookul sau o emisiune tabloid ?
Deocamdata ramanem prin zona sa ne batem pentru continut si rating, si ne plnagem-cu ochii in televizor, ca nu ne gasim linistea si fericirea in emisiunile puse la dispozitie. Dar sa nu uitam o clipa, ca suntem guvernati mereu de liberul arbitru…si de telecomanda !Urmareste-ma daca ti-a placut ce ti-am spus,la emisiunea Cunoaste,viseaza, iubeste!In fiecare editie vin cu inspiratie pentru o viata frumoasa cu adevarat!

Previous post:
Next Post: