Shopping la Milano

LA RINASCENTE- DEPARTMENTS STORE

Mergand la Milano pentru design si expozitii, nu apuc sa fac si eu ce fac fetele in acest oras, adica shopping.Printr-un italian ce are legaturi cu moda, am reusit sa intru la La Rinascente dimineata in zori,surprinzand organizarea uimitoare a standurilor, arhitectura si designul locatiei, fabuloasele restaurante si zone food de la ultimul etaj, mega brandurile ce vand haine, bijuterii si cosmetice, toate acestea reprezentand nu doar arte de vivere italiano, ci si un show de realizari de spatii comerciale exceptional.
Renovata de 4 ani, o impresionanta lucrare ce a facut din istorica cladire milaneza, o catedrala a shoppingului, , La rinascente este un sinonim al department store ca Galeriile Lafayettes sau Harrod’s. Aici au fost angajati arhitecti si designeri cu mare notorietate si experienta-fatada de exemplu fiind renovata de Andrea Griletto, arcadele si ferestrele de Studio Cibic&Parteners,podelele din interior ii apartin ca design Indiei Mahdavi (care a ambientat de fapt intreg mezaninul, unde se desfasora zona home-deco).
Impreuna cu INTERNI, cea mai importanta editura de presa, La rinascente a creat un cadru international pentru un proiect de design care sa decoreaze fatada. Cele 8 ferestre , arcada din fata DOMO ,sunt proiecte speciale de design, realizate de 8 designeri si arhitecti celebri, fiecare propunere desemnand un teritoriu de interes actual. Mario Bellini si James Wines au dezvoltat ideea reciclarii plasticului, Ross Lovegrove si Toshiyuki Kita au lucrat la ideea energiei solare si iluminatul urban cu energie mobila, Antonio Citterio experimenteaza noi solutii estetice folosind apa,Philippe Starck deseneaza cu lumina o instalatie manifest pentru protejarea resurselor, etc.
L a Rinascente este in primul rand un icon shopping, dar si un loc de intalnire, o destinatie story brand aproape turistica,un spatiu ce combina ospitalitatea de boutique cu marea oferta , servicii incredibile si experiente gastronomice.
Parterul, care este un showroom al industriei mondiale de beauty, este si arata pe masura brandurilor care vand aici.De la cele mai exclusive arome semnate de Tom Ford sau Jo Malone, pana la impecabilele case Dior si Armani, de la artsitii de make up Shu Uemura pana la nume ca Khiel, stiinta industriei cosmetice etaleaza aici oportunitati incredibile de a face achizitii de ultima ora.
Avem desigur clasicele Sisley, La Prairie, YS Laurent, deja key brands ale perfumeriei, aceste firme intretinand foarte atent o atmosfera egala de expunere a produselor. Selectiile exprima puterea si asigura cumparatorului certitudinea calitatii, nefiind adimise aici nici un fel de compromisuri.
Tot la parter intalnim o arie specifica destinata bijuteriilor, o gama larga de produse Montblanc, Bulgari, H Stern, Pisa Orolegeria.
Coborand la mezanin, unde gasim varfuri de lance in accesorii pentru casa, mixam imaginea unor componente art de la table, cu lenjerii de lux si alte decoratiuni semnate Chloe, Dior, Dolce&Gabbana, Burberry, Miu Miu, Marc Jacobs si multi altii.
Metamorfoza in varii produse continua si la etajele superioare, unde genti si haine, lenjerii sau rochii de seara, se rasfata intr-un spatiu arhitectural monumental, semnat de designerul norvegian Vincent Van Duysen.La etajul 3 el a folosit lemn,piatra si carton, pentru a impresiona cu materialele esentiale azi in design, pentru a creea o baza contemporana expunerii hainelor pentru femei. Womens fashion aduce o selectie importanta de firme, divizate in 3 arii, care nu prezinta insa limite vizibile in departajare.Avem o zona cu vestimentatie mai fresh, gen Pinko, Zadig&Voltaire, Vanessa Bruno, un fel de jeans bar, cu Diesel,Guess jeans, etc si o linie de designeri istorici ca Valentino, Alberta Feretti, Chloe,Moschino.
La etajul 7, avem o sofisticata arie food market, unde restaurante, cafenele, baruri, cofetarie, patiserie,sushi, dar si magazin alimentar, ofera vizitatorilor o imagine completa a gusturilor si modelor cooking din Milano.Variate si complexe, stilurile de a gati si a manca a italienilor din Milano, difera mult de restul tarii.Lasand la o parte raviolli, trebuie sa tinem cont de masivele imigrari, si de gustul crescand pentru mancare japoneaza si chineza.De la orezul energetic, la sosuri de carne, de la peste crud la inimitabilele panetone…
Dar sa vorbesc acum depre ce este mai spectaculos aic, designul acestui ultim etaj, ce te tine cu sufletul la gura : arhitectul este Lifschutz Davidson Sandilands si firma Labics, si au ales ul look sofisticat si cosmopolitan pentru aria food.Unicitatea spatiului se datoreaza pozitiei fata de catedrala il Duomo, catre care se deschid ferestre enorme, practic ferestre cu tavan unite in forma de scoica.
Etajul este divizat in doua coltuti distincte, manageriate de diversi furnizori de servicii in domeniu, dar in conformitate cu conceptul de italian eating market.Pentru prima oara intr-un spatiu comun, se poate alege intre MY sushi bar, YN winery, Obika Mozarella bar,Historic De Santis sandwich shop,Maio restaurant, un Juice bar, Espeyra cold cuts,un lounge bar si un restaurant chinezesc.Ce ramane este un fel de bacanie si un magazin de alimente de lux, cafele si ceaiuri scumpe, sosuri si vinuri, si alte mii de produse exclusive.
Ce este extraordinar, este ca La Rinascente este singurul magazin deschis pana la 9 seara, iar etajul food pana la miezul noptii.Este bine de stiut, pentru ca inebunesti cand la 7-8 te trezesti ca vrei sa cumperi ceva, orice, si absoult toate sunt inchise!!!iar apropos de unde si ce manaci, paradoxal, in Italia nu poti manca la orice ora, pentru ca exceptand patiseriile si clasicele fastfooduri, la restaurant masa se ia doar la ore fixe, cina dupa19, iar pranzul pana la 14. Nu au ciorbe ,si la supe poate ca un fel sau doua…
Revenind la Rinascente, este unul din locurile emblematice pentru Milano, si daca nu ai rabdare sa umbli prin boutique-uri, aici este locul unde sub un singur acoperis, poti petrece o zi intreaga, si unde cu siguranta, vei reveni…

Previous post:
Next Post: