Sex ,iubire,dependenta,drog…

Răspunsul din creierul celui indragostit,când priveşte persoana iubită, seamănă cu cel generat de consumul de cocaină. Acele zone cerebrale au concentraţie mare de receptori pentru dopamină. Dopamina este un neurotransmiţător cu rol în controlul mişcărilor fine, în motivaţie, energia fizică, memoria pe termen scurt şi emoţiile precum dorinţa sexuală. Dopamina e unul dintre principalele euforizante ale organismului,nivelul sau ridicat produce concentrare şi motivaţie extremă, caracteristice dragostei romantice. Oamenii sunt programaţi pentru a avea un anume răspuns faţă de recompensă. Unul dintre cele mai bune exemple este dragostea împărtăşită.

Nivelul ridicat de dopamină explică de ce îndrăgostiţii devin atât de dependenţi de relaţie şi de ce tânjesc după partener. Substanţele care ne inundă când ne îndrăgostim sunt atât de puternice, încât nu e de mirare că dragostea e comparată adesea cu dependenţa.
Şi la fel ca dependendenţa de droguri, dragostea ne poate împinge către acţiuni nebuneşti, periculoase. Dacă-i ceri cuiva să se culce cu tine şi te respinge, nu te omori. Oamenii se sinucid sau ucid pe alţii dacă sunt respinşi în dragoste,am vazut in atatea filme… Dragostea romantică rămâne o experienţă universală, încastrată adânc în creierul uman. Peste tot în lume, oamenii trăiesc şi mor pentru ea, cântă şi dansează pentru ea, sacrifica cariere, copii nevinovati…Organismul are o poţiune naturală de iubire care este gata să se lipească iremediabil de partener. Aceasta este activată când cuplul face dragoste. Este vorba despre oxitocină, hormon şi neurotransmiţător produs în creier. Oxitocina este un hormon al excitării sexuale care însoţeşte orgasmul şi stimulează partenerii să se alinte înainte, în timpul şi după sex. De aici, celălalt nume al său: drogul alintului.
De aceea când faci dragoste cu cineva pe care chiar îl placi sau îl iubeşti simţi un soi de uniune cosmică, datorită nivelului mare de oxitocină ce induce acest sentiment. Oxitocina poate avea şi rolul de a întări legătura dintre îndrăgostiţi. Conform teoriei, cu cât partenerii fac mai mult sex unul cu altul, cu atât secretă mai multă oxitocină şi legătura lor se cimentează. De aceea e periculos să te culci cu cineva pe care nu-l iubeşti cu adevarat. Poţi declanşa aceste sisteme cerebrale. Este o joacă cu focul.
Dar ce inseamna oare sa iubesti cu adevarat?E bine si logic sa te gandesti la o viata monogama? Sa te legi cu juraminte…pt totdeauna?
97% dintre mamifere nu sunt monogame. Deci cum putem rămâne împreună când există atâtea opţiuni? Unii cred că evoluţia ne-a oferit capacitatea de a ne dedica unei relaţii stabile, dar e complicat, pentru că oamenii nu sunt nici monogami, nici poligami. Sunt înclinaţi către ambele, pentru că se adaptează mediului în care trăiesc.Atractia este schimbatoare, nu poti fi atras decat de ceea ce inca nu ai obtinut, decat de o provocare…Indragostitii isi spun adevarul cand zic ca se iubesc, dar adevarul tine de prezent…nu e valabil pt urmatorii 20 de ani!Eu cred ca totul tine de caile naturale, si de evolutia ta sufleteasca.Intr-o lume buna si inteligenta, oamenii nu ar mai face contracte si promisiuni. In mintea mea uneori e simplu : orice forma de dragoste, nu se poate transforma in ura sau in…nimic.Decat daca te-ai inselat, si nu a fost dragoste.Intre 2 persoane cu adevarat egale, ca spirit, ca valoare sufleteasca, o iubire ramane de-a pururi la fel.Iar faptul ca atractia sexuala fata de alti parteneri poate interveni, nu ar trebui sa atraga ura, schimbare totala a relatiei, separari dureroase.Procesele ar putea fi inobilate de grija, atentie, intelegere,exact cum anotimpurile anului aduc si arsita, si inghet…Iubirile, relatiile pot deveni prietenii pe viata.
Atasamentele si dependenta, produc valul ce te poarta direct la nevoia de a scapa unul de celalalt.Ataşamentul poate deveni siguranţa pe care o simţi alături de un partener stabil,doar daca relatia nu se bazeaza strict pe atractia sexuala , ci si pe admiratia si iubirea inalta a sufletului. Se pare că dragostea poate ieşi cu adevarat victorioasă doar inafara oricarei captivitati si inlantuiri.Acceptand ideea ca nu e normal sa te agati de cineva cu gandul ca … este pt tot restul vietii !
Un film care sustine aceste idei :


(fragmente din Gandeste rational )

Previous post:
Next Post: