Sărăcie si caritate

Fiecare dintre noi a simțit uneori lipsa banilor. Aceasta este o experiență individuală și nu înseamnă același lucru ca și problema sociala a sărăciei. Deși, banii sunt o masurare a bogăției, lipsa lor poate însemna lipsa bunăstării dar nu și problema socială a sărăciei.De Paste si de Crăciun,
săracia si caritatea devin mai evidente…

Sărăcia ca problemă socială este o rana cu rădăcini adânci care afectează fiecare dimesiune a culturii și a societății. Pe langă menținerea unui nivel scăzut de venituri printre membrii unei comunități, sărăcia inlcude limitarea accesului la servicii ca educația, sănătatea, luarea deciziilor precum și lipsa facilităților comunale ca apa, sanitația, drumurile, transportul și comunicațiile. Mai mult, “spiritul sărăciei” permite membrilor aceleiași comunități să creadă și să impartășească sentimente ca disperarea, lipsa de speranță, apatia și timiditatea. Sărăcia, la fel ca și factorii care contribuie la apariția și menținerea ei, reprezintă o problemă socială și, de aceea, soluția trebuie să fie una socială.

E necesar sa învățăm ca nu putem lupta împotriva sărăciei prin alinarea simptomelor, dar numai prin atacarea factorilor care cauzează sărăcia. Acest comunicat enumeră și descrie cei “Cinci Mari” factori care contribuie la problema sociala a saraciei.

Simplul transfer de fonduri către victimele sărăciei nu va reduce sau eradica sărăcia ci doar îi va alina simptomele pe termen scurt. Este de la sine înțeles că aceasta nu este o soluție durabilă deoarece sărăcia este o problema socială și cere o soluție socială. Această soluție reprezintă clara, conștienta și intenționata eliminare a celor cinci mari factori ai saraciei.

Factori, Cauze și Istorie:

Un “factor” sau o “cauza” nu înseamnă chiar același lucru. O “cauză” este ceva care contribuie la originea unei probleme ca sărăcia, în timp ce un “factor” este ceva care contribuie la menținerea ei dupa ce a apărut deja.

La scară globală, sărăcia are multe cauze isorice: colonialismul, sclavagismul, razboiul și cucerirea. Între acele cauze și ceea ce numim factorii care mențin sărăcia este o diferența enormă. Diferența constă în ceea ce putem face azi. Nu putem merge înapoi în istorie ca să schimbăm trecutul; ceea ce putem să facem însă este să eliminăm factorii care perpetuează acest fenomen.

Factorii sărăciei (ca problemă socială) sunt următorii: ignoranța, boala , apatia , lipsa de onestitate și dependența . Ei sunt considerați doar ca simple condiții fara nici o evaluare morală: acești factori nu sunt considerați ca fiind răi sau buni, ei doar există. Dacă decizia unui grup de oameni într-o societate sau comunitate este de a reduce sau a elimina sărăcia, acel grup va trebui să-și realizeze obiectivul fără a judeca ci doar prin a observa și identifica factorii care duc la sărăcie pentru a-i putea elimina .

Acest lucru este cu atât mai important cu cât cei cinci mari contribuie la apariția factorilor secundari ai sărăciei ca: lipsa de piețe, lipsa infrastructurii, slăbirea conducerii, proasta guvernare, lipsa de locuri de munca, lipsa de pregatire, absenteism, lipsa de capital și altele. Așa cum am accentuat deja, fiecare dintre aceștia are la origini unul dintre cei cinci mari, reprezintă o problemă socială și contribuie la perpetuarea sărăciei; prin urmare, eradicarea lor este necesară pentru eliminarea sărăciei.

CARITATE

Ajutorul acordat saracilor si nevoiasilor este o valoare universala, regasita in toate marile religii ale lumii. Dar exista diferite modalitati de a darui.

Daca darul dumneavoastra il face pe cel care-l primeste dependent de dumneavoastra, atunci nu contribuiti la intarirea celui care primeste, si nici nu-l ajutati sa devina mai independent.

Cand ii dati unui cersetor cateva monezi pe strada, il incurajati sa-si pastreze conditia de cersetor.

Daca sprijinul dumneavoastra este bine gandit, si ajuta la intarirea celui care-l primeste atunci darul este mult mai folositor.
Am participat recent la un eveniment caritabil si am dorit sa inteleg ce fac alaturi de oamenii dornici sa ajute..Vreau să ajut doar o data, izolat, sau doresc să ma implic pe termen lung in rezolvarea unor probleme de viată??Raspunsul e simplu ! Vreau sa fiu acolo unde pot pune o undita in mana celui căruia ii e foame !
Echipa Luanamedia este acolo unde măcar un singur om stie ce vrea!
DSC_0288