colibri

O pasare colibri sunt…


Ma simt pasărea colibri, minuscula, in viteza, colorata, solitara,un mic si puternic aparat de zbor ce se zbate intr-un trup fragil…
Potrivit legendelor vechilor triburi amerindiene, pasărea colibri este o vieţuitoare fermecată, un simbol al purităţii şi al iubirii. Se pare că, impresionat de frumuseţea ei gingaşă, Marele Spirit i-a dăruit puterea de a crea în potirul florilor leacuri pentru bolile trupeşti. Legenda mai spune că pasărea colibri nu apare niciodată în locurile întinate de răutate şi de urâţenie. Respectul pe care micuţa zburătoare l-a înfiripat în mintea băştinaşilor era atât de puternic, încât credeau că atingerea penelor ei le putea transmite vibraţia iubirii. Nu vă închipuiţi că din aceste considerente pasărea colibri era supusă persecutării… Dimpotrivă, era ocrotită de triburi, iar penele care erau găsite căzute erau păstrate asemeni unui lucru sfânt. Nu ştim dacă într-adevăr pasărea colibri are puterile despre care vorbeau vechii amerindieni, dar farmecul ei poate naşte încă poveşti.
Zborul acestei păsări este cu totul inedit, atât prin rapiditatea cu care îşi mişcă aripile, cât şi prin capa­citatea de a zbura în toate direcţiile. Ba mai mult, pasărea colibri este singura din lume care poate zbura cu spatele. Din acest motiv i se mai spune şi pasărea muscă. O altă ciudăţenie nemaiîntâlnită în zborul altor păsări este că uneori lasă impresia că este pur şi simplu suspendată. Deşi pare atât de firavă, rapiditatea aripilor ei este demnă de invidiat. Specialiştii au constatat că într-o secundă dă din aripi de 70 de ori.
O pasăre lungă de 10 cm poate zbura cu 93 km pe oră! Impresionantele lor aptitudini de zbor au făcut ca pasărea colibri să fie considerată mai rapidă decât un avion de vânătoare care, potrivit studiilor, atinge 150 de lungimi de corp pe secundă…
Haideţi să ne oprim pentru o clipă din drumul nostru fulgerător şi să privim spre mirifica natură. Dacă priviţi mai atent, o să întrezăriţi fire de magie. Sunt peste tot! În norii incandescenţi de deasupra noastră, în clipocirile argintate ale râurilor ce se zbat printre stânci, în umilul fir de iarbă ce răzbate printre uscăciuni, în rugăciunile ce se înalţă spre divinul cer. Chiar şi o legendă amerindiană ne vorbeşte despre un strop de magie ce sălăşluieşte în trupul micuţ al unei păsări minunate.

Un motiv pentru care amerindienii au atribuit păsărilor colibri puterea de a transforma plantele în leacuri pentru boli este poate şi faptul că acestea se hrănesc cu nectar. Ţinând seama de dimensiunile lor mici, păsările colibri pot fi considerate adevărate gurmande, şi asta pentru că obişnuiesc să mănânce o cantitate de hrană care cântăreşte dublu faţă de greutatea lor.Paradoxal, si eu mananc deseori dublul a ceea ce pare a fi stomacul meu :)
În secolul al XIX-lea, în grădinile parfumate ale castelului ducesei Rivoli Anna Massena şi-a făcut apariţia o vieţuitoare înaripată atât de mică încât putea fi confundată cu o insectă. Frumuseţea ei a fascinat-o pe ducesă, care i-a dat numele său: pasărea colibri Anna.
Ma simt o pasare colibri…o pasare-insecta-regina…protejata de zei, fascinanta pentru oameni, dar solitara…

(documentare Muzeul satului)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>