Calendar

O Marie si un Enescu, in plina sarbatoare..

De Sfanta Maria, relatez o poveste a unei celebre Marii (Maria Cantacuzino) si a unui celebru… George (George Enescu), aflati  emotional printre noi si azi , intrucat toata suflarea cu acest nume  (Maria) e celebrata, iar Romania, traieste  momentan sarbatoarea festivalului Enescu. 

Am facut ce am facut, si am conectat  toate acestea,  la cuvantul IUBIRE.

Marea dragoste a compozitorului a fost si a ramas pana in ultimele clipe ale vietii sale, Maria Cantacuzino, cea care i-a devenit sotie în 1937. Mostenitoare a unei vechi familii aristocratice din Moldova, Maruca - aşa cum era alintată de cei dragi - l-a intalnit prima data pe Enescu la Sinaia, în Castelul Peles, unde compozitorul era adesea invitat de catre regina Elisabeta a României.

Maria se casatorise, în 1898, cu Misu Cantacuzino, fiul omului politic George Grigore Cantacuzino, fiind bine primita in cele mai inalte cercuri ale aristocratiei epocii, incluzand aici şi Curtea Regala. Fire capricioasa, ea se îndragosteste de George Enescu, indepartandu-se astfel de sot si de cei doi copii.

Putini stiu ca marele compozitor a avut un copil din flori, a fost inselat de sotie si a murit in mizerie, intr-o camera de hotel din Paris. In perioada relatiei cu Enescu, Maruca a avut şi o legatura cu filosoful Nae Ionescu, ce a durat sase ani. Enescu a suferit mult din cauza acestei situatii.

In casa parinţilor sai din Dorohoi, Enescu a cunoscut o tanara menajera, o femeie simpla, dar care l-a iubit foarte mult şi cu care a avut o fetita. Elena Dinu, fiica lui Enescu, a devenit mai tarziu croitoreasa la Opera Naţionala din Bucuresti. Maruca Cantacuzino, soţia lui Enescu, a trebuit să accepte existenţa copilului din flori şi faptul că marele compozitor îi trimitea fetei bani din Paris, unde s-a mutat în 1946.
Pana a murit,Enescu insa a suferit din dragoste pentru Maria…Indiferent de consistenta existentei sale, in inima, se zbatea dorinta de a fi cu ea.

Citind aceste scurte relatari despre viata personala a uluitoarei personalitati, care va dainui etern, George Enescu, nu ma pot abtine sa nu remarc, ingredientele emotionale , pasionale, care l-au tintuit - atunci cand traia,ca simplu om,  in limitele unei povesti de iubire triste. In esenta pare asa, dar cred ca  fiecare intamplare a marcat in cariera muzicianului, cate o opera nemuritoare. Cu siguranta alte asocieri  in plan personal, ar fi generat o alta muzica…“Caracteristica generala care iese în evidenta in muzica țarii noastre este tristețea, chiar în toiul fericirii. Acest dor neclar, profund impresionant. Visarea. Și o tendința, chiar in parțile de tempo rapid, spre melancolie, spre tonalitațile minore”, considera George Enescu.

Se canta Enescu in toata Romania! Orchestre si dirijori de renume mondial, il interpreteaza pe Enescu la el acasa. Poate v-am facut curiosi sa pasiti in programul festivalului, si sa fiti partasi la evenimentele culturale prezentate( festivalenescu.ro) . Eu am avut placerea sa fiu chiar in prima seara, la primul concert, si sa respir aproape , aproape, de Daniel Barenboim.  Pianistul roman Radu Lupu şi maestrul Daniel Barenboim- (care a fost deopotriva dirijor şi solist), au deschis festivalul,  au ridicat in picioare publicul din Sala Mare a Palatului, care i-a ovationat minute în sir dupa ce au interpretat Concertul nr. 10 pentru două piane în Mi bemol Major K365, de Wolfgang Amadeus Mozart.

In imagini, ma bucur sa fiu langa Daniel Barenboim si asistentul sau, un alt mare muzician..

IMG_2257

 

Publicat în: Comunicare
« »

Comentarii: