Dorinta de mai mult, ne distruge….

“Un cersetor a batut la poarta unui palat.Regele l-a zarit, si a fost cucerit de atitudinea cersetorului.L-a intrebat ce vrea, si a aflat ca are un vas gol pe care vrea sa il umple. Cu ce? Cu orice…cersetorul i-a promis regelui, ca la sfarsitul zilei, se va afla care din ei doi este mai norocos.
Prim ministrul a primit ordin sa umple vasul cu monede de aur.Dar pe masura ce punea, ele dispareau.Pana la amiaza, visteria se golise, iar vasul era tot gol.
“Care e secretul vasului? unde se duc banii?, se ruga regele…
Si afla pe seara, cand toata averea lui se evaporase.

“Marite rege, oare nu ai observat forma acestui vas? E de fapt un craniu.Si nu se umple, pt ca mintea omului cere mereu mai mult, si mai mult, si de fapt nu are nimic.Tot goala e. Tot ce are omul in cap se refera la MAI MULT, MAI MULT SI MAI MULT…D-aia cine isi asculta mintea, nu afla satisfactia, dimpotriva, e vesnic nefericit.”
Logica sau nu, povestea e o metafora legata de suferinta provocata de minte, care are ambitii, care nu se satura, care atrage orgolii si pofte nemasurate.Daca te-ai putea opri din gandit, si te-ai axa pe ceea ce ai, ce esti, ai face cu totul alte alegeri.Si cei care traiesc un paradis, tot mai cauta. Stiu ei sigur, ca exista un loc mai presus de acesta…
Daca pe drumul vietii, omul ajunge sa inteleaga pacea, multumirea, se va bucura de ceea ce are.Si cu cat SE VA BUCURA mai mult, cu atat va avea mai mult.Cu cat VA VREA MAI MULT, cu atat va pierde si ce are.
N-as scrie toate astea, daca nu as avea exemple in jurul meu.Chiar eu, am facut cei mai mari pasi in viata, atunci cand imi luasem orice gand…De cate ori ma ingrijorez, ma panichez, cu atat aceste stari sunt mai intense. Mintea ar trebui sa fie slujnica mea, nu eu slujnica ei…De cate ori am lasat-o sa ma locuiasca, ea mi-a dat imboldul de mai mult, de altceva, si am fost nefericita.Fiinta e inima, logica e mintea.Mintea naste stiinta, dar nu e stapana existentei.
Dupa cum vad eu, toate nenorocirile in care ne aflam, se datoreaza cliseelor mentale inoculate si cultivate, care inchid orice poarta catre inima.Mintea se afla in fiecare individ, dar ea e o proiectie a societatii.Vezi asta cand ai un copil mic langa tine.El se naste cu creier, nu cu minte.
Mintea nu are compasiune, umor, indulgenta…Conflictul minte-inima, nu trebuie sa aiba castigator MINTEA!Pt ca inima e doar a ta, in schimb mintea nu-ti apartine intru totul…

Previous post:
Next Post: