Luana Media Magazine

Arta de a trai cu stil.

I Love Bologna

Bologna este supranumit orasul rosu – datorita acoperisurilor si fatadelor vechi. Orasul – cetate este capitala a regiunii nordice Emilia-Romagna si se diferentiaza de alte orase printr-o traditie fascinanta si printr-o arhitectura extrem de bine conservata. Cetatea Bologna este una dintre cele mai frumoase cetati ale Italiei. Din fericire, aici nu am gasit aglomeratia din alte orase italienesti. Destinatia este perfecta pentru plimbari lungi pe strazile medievale, atat singur, cat si insotit:).
Daca stai sa analizezi impletirea traditiei, cu inovatia contemporana (lucru care se poate intampla in turul de o ora cu bus-ul descoperit), intelegi respectul major pe care italienii il au pentru trecut.Conservarea cladirilor este unul din atuu-rile orasului, care a devenit celebru in toata Europa pentru cea mai veche universitate, celebritate care i-a atras mereu un public tanar, o dinamica a strazii ce invioreaza peisajul arhitectonic plin de istorie.
Cu totii ati auzit de procesul Bologna, de unificarea sistemului universitar European. Procesul Bologna isi propune armonizarea sistemelor de invatamant superior pentru a realiza, in anul 2010, un Spatiu European al Invatamantului Superior.
Bologna se afla la o distanta de cca. 125km de Marea Adriatica, 84 km de Ravenna, 105km de Florenţa, 152km de Veneţia, 210km de Milano si 380km de Roma.Deci oriunde ai fi in Italia, poti sa tragi o fuga aici. Tinand cont ca acum avem o lejera cursa Bucuresti- Bologna, oricine se poate deplasa cu o masina inchiriata, sau cu trenul in cele mai hot destinatii ale Italiei.
Bologna este un oraş de traditie antica, la început locuit de etrusci şi mai tirziu de romani, astazi cunoscut pentru viata sa culturala si universitara (aici se afla cea mai veche universitate din Europa - 1088) precum si pentru gastronomia locala. Sunt numeroase restaurantele specializate în meniuri mediteraneene, mai ales în mâncarea tipică oraşului: tortellini bologneze.
Orasul e ca şi facut pentru mers pe jos , are trotuare mai largi, traversari dese, minunate cafenele, bistr-ouri si locuri de shopping. iIn centru dealtfel, nu poti ajunge decat per pedes, intrucat nu este permisa decat circulatia taxiurilor. Aici nu este aceiasi inghesuiala ca de exemplu in Florenţa sau Veneţia, lucru care face ca vizita in Bologna sa aiba un ton mai personal si bogat.
Cele Două Turnuri (Due Torri) sunt locul cel mai faimos loc din Bologna. Turnul cel mai înalt are aproximativ 98 de metri. Într-o zi senină, se poate vedea până la Verona şi în Dolomiţi din turnul Asinelli (Torre degli Asinelli).
Mentionez doar citeva exemple din numeroasele atractii ale Bologniei: Piazza Maggiore, cele doua turnuri Asinelli (98m) si Garisenda (47m), strada Via Zamboni cu frumoasele sale cladiri, palatul regelui Enzo, biserica S. Giacomo Maggiore. De recomandat si o excursie pe virful dealului din Bolognia - locul cu o fantastica panorama a orasului.