Luana Media Magazine

Arta de a trai cu stil.

De ce mananc sushi

In paralel cu intrarea veche in Piata Dorobanti, exista un loc micut, in care iubitorii de sushi pot servi masa, ori pot comanda pentru acasa.
Pe o suprafata de nici 70 de mp , se perinda zilnic cei mai controversati politicieni, cele mai sexy mai sexy vedete din showbiz, ma rog, toti oamenii care in calatorii au prins gustul original al preparatelor asiatice, numite generic…sushi!
Ce este sushi?Am dezbatut indelung cu Max, super bucatarul de la Sushi to go, care a lucrat 7 ani cu un maestru in Japonia, si da lectii in plan mioritic, oricui doreste sa vorbeasca, sa consume, sau sa pregateasca aceste produse.
Aflu , urmarindu-l pe Max pregatindu-si plansa de lucru, ca acest cuvant, «sushi» insemna «orez fermentat in otet».
La inceput, pestele crud a fost invelit intr-o crusta de orez care-i impiedica fermentatia, iar astazi, cand se spune sushi, te poti gandi la toate variantele de orez asociate cu felurite ingrediente, mai ales peste crud. Pestele e un aliment-miracol pentru japonezi, ca pentru orice insular. Preparatele pe baza de peste crud poarta in Japonia denumirea de «sashimi». Ele se gatesc, in general, pe loc.
Nu poate sa nu-ti placa sushi, decat daca nu-ti place pestele. Dar pentru a intelege filosofia acestui preparat nu trebuie sa fii un aventurier care experimenteaza exotismul, trebuie sa fii curios si constient ca incerci sa te adaptezi la o experienta de viata sanatoasa, la un instrumentar culinar al unei civilizatii uimitoare. Si ca tii la sanatate…
In restaurantele japoneze, daca doresti, te poti aseza la masa pe un fel de scaun, de fapt mai mult un spatar cu o singura cotiera pentru mana stanga. Femeia care serveste vine cu tava, se asaza in genunchi si iti ofera delicatesele cu o dexteritate fantastica. In general, sunt extrem de amabili. Betele fac parte din cultura japoneza. Ele sunt foarte practice, incat japonezii beau pana si supa cu betisoarele. Cum? Pun bolul de supa exact sub buza de jos si cu betele formeaza un mic jgheab pe care dirijeaza supa. Sa nu uitam ca supa lor e plina de fidea, numita udon, care are diferite grosimi. Exista insa si reguli legate de manuirea betelor. Niciodata acestea nu se infig in mancare!
Trebuie sa stii 3 lucruri cand citesti meniul: sashimi este doar pestele crud,iar maki sushi si nigiri sushi se refera la rulourile ce contin peste, legume sau omleta.
Sfatul meu este sa va oferiti o portie de Sushi , deoarece si pentru cei avizati, si pentru cei care incearca o premiera absoluta, un platou….va produce o placere gastronomica ce nu se poate compara cu nimic altceva.