Calendar

De vorba cu emotiile

Desi par nascuti din iubire si pentru iubire, copiii acestei lumi sunt departe de a fi aliniati unui drum al fericirii. Unii vin pe lume in familii cu o situatie excelenta, dar nu au parte de armonia familiala, altii sunt foarte saraci, dar isi cresc pruncii intr-o siguranta parentala crescuta. Cresc cu totii, dar unii infrunta greu dificultatile. Abuzul emotional asupra copilului poate interveni in orice context, si este un comportament inadecvat , deseori inconstient fata de acesta, cu efecte negative asupra personalitatii sale aflata in formare.
Un copil sanatos poate fi ranit de proprii parinti sau dascali, de colegi sau anturaj, prin cuvinte si comportamente alese gresit. El se va inchide in lumea lui,manifestand respingere, izolare, umilire, criticare, refuzul de a comunica.

In extrema cealalta,la copilul bolnav , cu o suferinta psihica, sau alte dizabilitati, tot comunicarea este una dintre principalele probleme . Pe langa comportamentele specifice si efectele de relationare si gandire, un copil autist de exemplu, trebuie ajutat si stimulat sa depaseasca barierele de exprimare.
Inainte de a te adresa unui autist trebuie sa reflectezi si sa te informezi foarte bine asupra a ceea ce inseamna autismul si particularitatile lui. Desi vazul si auzul copilasilor autisti pot functiona normal, ei au probleme in organizarea informatiilor si in punerea lor intr-un anumit context.

Micutii traiesc “furtuni” senzoriale deranjante, infricosatoare si uneori dureroase.Pare ca nimeni nu poate ajunge sa le descifreze mintea si sufletul, tocmai de aceea am fost fascinata sa aflu ca in Romania sunt cateva personae care isi dedica energia pentru a contribui la o existenta confortabila pentru acesti oropsiti ai sortii.Voluntari sau angajati in procesul de ingrijire, cei dornici sa ajute, invata de la specialisti folosirea unor sisteme alternative de comunicare cum ar fi PECS, limbajul cu pictograme . Dr Andy Bondy co-inventatorul Sistemului de Comunicare prin Schimbul de Pictograme cu o experienta de peste 30 de ani in lucrul cu copii cu autism , a oferit catorva sute de specialsti din tara noastra,un curs de introducere in comunicarea cu emotiile.Impresionant, si foarte util oricarui parinte sau dascal, psiholog sau terapeut, discursul Dr Bondy a oferit ocazia sa intelegem de ce este important ca cei mici sa isi exprime trairile interioare, si sa simta ca sunt intelesi.

Centrul Don Orione este singurul centru din Romania acreditat si certificat international ca model de buna practica de Pyramid Education Consultants Inc. si de catre dl. Ph.D. Andy Bondy si dna. M.S.,CCC/SLP Lori Frost (fondatorii PECS) sa foloseasca Picture Exchange Communication System ca metoda de comunicare alternativa si augmentativa, iar dna. psiholog Lili Covaci fiind singurul consultant acreditat international din Romania.

Publicat în: Puterea minții
« »

Comentarii: