Dansul este un festival !

Dansul este un festival al placerii, al magicului prezent in corp, este festivalul trupului deblocat de limitari, este sarbatoarea muzicii care patrunde in celule, nervi si oase, dansul este un festival al naratiunii in miscare, o celebrare a frumosului dezlantuit.

Ma indrept spre 2 luni de cand am descoperit tangoul, si de cand imi practic schimbarea pe care o teoretizam, in acest iconic dans. Si acum cand scriu despre, imi vine sa inchid ochii, si sa las lumea subpleoapelor sa imi deschida inima. Practicantii de tango, stiu, chiar daca nu exprima asta in public, secretul dureros de frumos, al povestii scurte si eliberatoare, pe care El si Ea il initiaza in aceasta subtila metafora dansanta.

Cand dansezi, orice dans, incepi sa clatini in tine emotiile, si unele incep sa iti arate foarte clar directiile, cauzele, modalitatile prin care poti castiga cunoastere despre propriul trup si suflet.
Vechile ritualuri, si cele tribale, samanice de azi,si nuntile, si balurile, toate au avut si au in continutul lor, unirea corpului cu muzica,ritmul, in miscare, imbratisare, cerc, hora. Toate demonstreaza fantastica energie nascuta din eliberarea emotiilor prin dans.

Fascinata de aceste revelatii recente, sunt si voi fi peste tot unde oameni frumosi si subtili imi dezvaluie arta dansului. Asa am devenit in POVESTE IN DOI- impreuna cu Dragos Samoil: un inger al fuziunii cuvinte-tango. Asa ma alatur acum, echipei de performeri ai Festivalului de dans “History of a lost love”, un ambasador al sarbatorii trupului in miscare.
Ultimul moment magic trait cu aceasta ocazie, a fost un dans de cateva minute cu Lucian Stan, unul dintre cei mai completi dansatori profesionişti de tango argentinian din Romania, si probabil , depaseste si alte granite. E pasionant, fascinant , inspirant, jucaus,dispus sa te inalte pe un piedestal foarte inalt, ca partenera de dans.
Tangoul argentinian este un fenomen de masă, în care se regăsesc oameni din cele mai diferite profesii, vârste. El a ajuns un fenomen de o asemenea amploare în toată lumea, datorita exeperientei fantastice pe care o ofera dansatorilor, si calitatii deosebite a oamenilor care se implica in aceasta activitate. Acest stil, va fi unul dintre workshop-urile din acest weekend al festivalului.
Iata ce spune Lucian Stan : “Eu am practicat 13 dansuri timp de 8-10 ani, dar am rămas la tango pentru că mi se pare cel mai complex, „atât de complex” încât abordează toate laturile personalității umane. Dansurile de societate se bazează pe coduri și reguli, dacă le respecți totul curge ok, dar nu contează cum te raportezi la parteneră, decât la un anumit nivel. În schimb, în tango, chiar de la început, se vede cum te raportezi la parteneră. De aceea, mi se pare că tangoul e o sublimare a vieții, o radiografie a ta ca bărbat, ca femeie. Te pune mereu în relație „cu” muzica, partenera, corpul tău, mintea, percepțiile tale… e extraordinar.”

De vineri seara, pana duminica seara , la Marcon~Calise, Str.Constantin Noica 140A, (podul Cotroceni), se va desfasura “History of a lost Love” Dance Festival , in care artişti din ţară şi din străinătate vor împărtăşi emoţiile muzicii pe ritmuri de Salsa on1&2, Palladium Mambo, Bachata, Kizomba, Dansuri de Societate, Tango Argentinian. Pentru prima dată în România, istoria dansului şi conexiunea acestuia cu muzica vor fi prezentate sub forma unor proiecţii de film documentare, iar invitaţii speciali vor susţine workshop-uri bazate pe muzicalitate şi istorie, urmate de petreceri tematice, special realizate în decorul filmului alb-negru.
Gazdele evenimentului sunt Josué Joseph şi Brigitte Christine Preda. Josué Joseph este Director şi Producator al seriei de filme câştigătoare de premii “La Época”, instructor internaţional din New York, cantăreţ şi compozitor, laureat al premiilor Salsa Grammy. Brigitte Christine Preda este psiholog, performer şi instructor de dans din România.

La Época (Josué Joseph şi Sara Krawczyk), Pedro Gómez, instructorul de origine cubaneza care a adus pentru prima data stilul Salsa în Europa în 1986, Lucian Stan, promotor activ al Tangoului Argentinian în România şi participant la Campionatul Mondial de Tango Argentinian 2014, Domenico Cinisi, instructor de dans din Italia, sunt doar cateva dintre numele sonore ce vor încânta publicul la Bucureşti.

Pe ici pe colo, eu si Ioana Lupescu - dansatoare si initiatoarea proiectului, vom anima publicul si atmosfera cu dragostea si pasiunea noastra pentru muzica si dans.
Intregul program, aici :

https://www.facebook.com/events/1468353080121103/