Calendar

Cei de la oras, mai “sanatosi”…

Pentru cei care-si fac griji ca stau la oras, o veste buna !
Oamenii ale căror familii au trăit la oraş de multe generații au o rezistenţă mai mare împotriva bolilor cauzate de bacterii decât cei ai căror strămoşi locuiau în sate sau așezări izolate.Atena de exemplu - cel mai vechi oraş din Europa,este locuit de mai mult de 7000 de ani.Pare incredibil, dar evident,ca este un exemplu bun daca ne gandim sa vorbim despre evolutie genetica, pe un astfel de esantion…Va dati seama cate epidemii au traversat Atena?

Din cauza populaţiei mari din oraşe, a interacţiunilor numeroase între oameni şi a răspândirii cu uşurinţă a unor boli contagioase, populaţia a dezvoltat, de-a lungul multor generaţii, imunitate contra bacteriilor cauzatoare de TBC, lepra şi alte boli fatale. Acest lucru este un exemplu de evoluţie în acţiune, deoarece de-a lungul secolelor cei care aveau gena care conferă rezistenţă în faţa acţiunii unei anumite bacterii puteau să se vindece în lipsa medicamentelor lumii moderne şi astfel puteau să aibă mai mulţi urmaşi decât cei care mureau tineri din cauza bolii, copiii supravieţuitorilor posedând gena respectivă moştenită de la părinţi.
Scriu astea, gandindu-ma(optimist) la toate discutiile actuale despre ce mancam, ce respiram, ce vaccin ne mai facem iarna asta. Ne adaptam - cei care evident ramanem in viata…

Publicat în: Sănătate
« »

Comentarii: