Calatorie de placere…de extaz

Fiecare calatorie poate fi o calatorie de placere.Florenta ca destinatie, si acest drum facut cadou de ziua mea de Avanti Tour, a fost insa mai mult decat placere, a fost extaz…Un demo de turism de nisa, in care pleci cu grupul in care te simti bine, esti cazat intr-un boutique hotel (Promenade) cu camera deasupra raului Arno, te poarta intr-o poveste ce va elogia etern frumosul filtrat de propriile emotii.

 

Oras al artelor, al culturii, al Renasterii si poeziei, Florenta este un   fel de muzeu extins  din centrul Italiei,  un spatiu in care istoria,culorile , aromele si muzica se-mbina fabulos pe portativul unei vieti citadine efervescente. Am luat  Florenta la pas,  pornind pe Ponte Vecchio spre  Dom.

 

Cupola Domului inalta de 114 metri ridicata de Brunelleschi fara structuri de sustinere cum spune legenda, cu lucrari de Giotto si Michelangelo in interior, este cel mai reprezentativ element de arhitectura renascentista din Europa.Cozi imense la muzee, dar indiferent cat vezi din interior sau exterior, frumosul te copleseste, pe mine incarcandu-ma cu o energie in care simteam simultan inspiratia arhitecturala, poetica, de geniu nemuritor michaelangelian…Am devenit un instrument mergator al poeziei zidurilor misterioase si operelor de arta eterne,ceea ce mi-a creat o stare de extaz in are mi-am amintit scene si versuri pe care nu le-am trait niciodata…

 

 

 

“Poet fiind cântai pe-a lui Anhise
cucernic fiu care cu-ai Troiei fii
când Ileon fu ars, la noi venise.

Dar tu’ntr’acest amar dece revii?
Dece nu sui pe dealul desfătării,
că-i scop și cauz’oricărei bucurii?” —

—„Virgil ești tu? Fântâna ești, al cării
torent — îi zisei cu rușine-acum —
bogat pornit-a fluviul cuvântării?

tu marea faclă’n veci pe-al artei drum!
deci fie-mi de-ajutor iubirea vie
și studiul lung în dulcele-ți volum.”

Niciun alt poet din lume nu a fost atât de legat de oraşul naşterii şi al tinereţii sale ca Dante Alighieri. El  este integral florentin, ii era draga fiecare piatra a preafrumosului oraş de pe Arno. Axa poemului sau este Florenţa, centrul tematic, oraşul în care a ‘îmbarcat’ experienta primei poetice, în care a iubit, în jurul căruia graviteaza întreaga sa imaginatie. A iubit cetatea si a blestemat-o în acelaşi timp, şi cu aceeaşi intensitate.Din patima asta, izvorasc versurile acestea universale…Am ales sa ilustrez cu versurile sale acest articol, intrucat ele reprezinta originalul a ceea ce Florenta semnifica si vibreaza etern…

“Mărirea celui care-atotpătrunde
Întregul tot, mișcându-l, dă splendoare
mai mult-aici și mai puțin-altunde.

În cerul cel mai plin de-a lui lucoare
eu fui. Văzut-am stări, ce-a le descrie
nu știu, nu pot câți au să se scoboare,

căci stând aproape țintei-o vrere vie,
atât ne-absoarbe-al minții noastre-avânt,
că taie-al minții drum să mai revie.

Dar cât putu de-acest imperiu sfânt
comoară-n suflet mintea mea s-adune
va fi de-acum materie-acestui cânt.” (Divina Comedie)

La fel ca turistii care viziteaza astazi Florenta, orasul inca retraieste acei ani de glorie in care oameni ca Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante, Botticelli, Donatello si multi altii au contribuit la schimbarii intregii lumi pentru totdeauna. Din fericire, ultimul descendent al familiei Medici, Ana Maria de Medici, care a murit in anul 1743, a dat probabil cel mai de pret dar orasului Florenta. In testamentul sau aceasta a lasat mostenire toate bunurile familiei Medici orasului Florenta, cu conditia ca aceste bunuri sa nu paraseasca niciodata Florenta.

 

Dimineata cafele scurte si intense in fata Hotelului Promenade unde am avut o camera exact ca in “The room with the view”…Apoi plimbari spontane, ce ne-au dus pe strazi mai putin aglomerate unde am putut gasi un muzeu palat, un rarisim exemplu de mix arhitectural intre medieval si renascentist.Davanzati Palazzo mi-a oferit sansa de a intelege felul in care italienii sustin operele de arta  prin comercial, muzeul fiind o afacere de familie a celui care a preluat in 1910 cladirea si a transformat-o cu sprijinul guvernului, intr-un spatiu cultural public.

 

Dedicat stilul de viata florentin domestic, muzeul exprima ceea ce inseamna bogatia ca stil de viata, acea bogatie condusa de bunul gust desavarsit cultivat generatii la rand. Dansul subtil al ornamentelor de lemn, cu piatra si dantelarii simbolice pictate din plin pe pereti, mi-au excitat simturile intens, intrucat memoria ceramicii Majolica, sculpturile metalice, fantezistele obiecte de mobilier din lemn sau turnate in cupru,usile impresionante dintre incaperi au rascolit toate scenele italiene vazute de mine de-a lungul anilor de targuri home-deco.

 

Dar peste toate acestea, palatul mi-a transmis armonia romantica a unor familii asezate, ce si-au trait intens si inspirational ..iubirea. Floernta este iubire la fiecare pas, intrucat in toate pietele se canta, se danseaza, oamenii se imbraca frumos, se tin de mana si se saruta in milioane de selfie-uri…

“De-ți ard mai mult de flacăra iubirii
decât mă vezi tu-n lume jos, și-n tine
ți-am stins atât puterile privirii,

să nu te miri deloc, căci asta vine
din văz perfect, ce, după cât pricepe,
își mișcă pașii dup-aflatul bine.

În minte-ți văd că-ncet-încet începe
lumina cea de veci a străluci,
ce,-abia ce-o vezi, etern amor concepe;

pe-al vostru-amor de-l poate rătăci
altce, el nu-i decât o slabă zare
simțită rău, care-a pornit de-aci. (Divina Comedie)

O alta oprire a fost in Piazza della Signoria dominata de structura impozanta şi turnul cu ceas al Palazzo VecchioPiazza della Signoria este considerata centrul religios al Florent ei,oferind spectacolul  unor  statui celebre pe care le poţi studia atat de intens cat simti… În partea stanga a Palazzo Vecchio, piaţa găzduieşte statuia lui “Cosimo I” pe cal  alaturi de fantana “Neptun”,iar  in fata palatului se inalta statuia lui “David” (o copie dupa lucrarea lui Michelangelo care se afla la Galleria dell’Academia) şi “Hercule şi Cacus”.

In cateva zile, ceva extraordinar s-a petrecut cu mine : am simtit visceral libertatea de a trai frumosul…Alaturi de prieteni dragi…unde  prietenia capata o alta dimensiune, de o natura mult mai intima, bazata pe conexiune interioara. Am realizat ce important este sa iti alegi intuitiv dar si profesional modul de a calatori, pentru ca destinatia sa iti ofere maxim de placere, dusa spre extaz. Dragele mele prietene Speranta Ionescu de la AVANTI TOUR si Riana Popescu de la Hotel PROMENADE sunt dirijoarele unui concert turistic exclusivist pe care vi-l recomand cu caldura…

 

Previous post:
Next Post: