Ambiguitate in comunicare

“Eu vad negru”. Eu vad negru poate sa insemne ca in jurul meu e intuneric complet.
“Eu vad negru”. De data asta poti intelege ca am in fata un material negru, un tablou negru.
“Eu vad negru” poate sa insemne ca sunt furioasa, foarte suparata.
“Eu vad negru”. Reprezinta deasemeni exprimarea unei stari pesimiste.De disperare.

Iata un exemplu de ambiguitate in comunicare.
Procesarea limbajului este un process complex. Sa trec un pic prin definitii…Cea mai întâlnită modalitate de comunicare este comunicarea orală. Comunicarea non verbală o însoţeşte pe cea verbală, definindu-se în relaţie cu aceasta într-un mod aparte, în sensul sprijinului pe care ea îl furnizează prin elementele de întărire, nuanţare şi motivare a mesajului.
Comunicarea orală reprezintă un instrument prin care avem acces la studiul altor forme şi procese de comunicare: “Principalul mijloc al comunicării umane este insa limba vorbită.Ea este forma de comunicare cea mai frecvent utilizată şi care oferă modelul pentru alte forme de comunicare”. Limba are un caracter convenţional, se sprijină integral pe acordul implicit şi informal al utilizatorilor de a respecta regulile privind semnificaţia.
Functia limbajului este de a ne face intelesi, dar si de a intelege. Problema este ca formularile ambigue sunt prezente in continuu, si gramatica, impreuna cu contextul si comunicarea emotionala creaza realitati multiple.Inlaturarea imperfectiunilor in exprimarea prin limbaj, fac subiectul comunicarii emotionale, o latura infinita a cunoasterii.

Previous post:
Next Post: