Lumea se schimba, incepand cu o vorba buna

Cuvintele creaza lumea in care traim!
In fiecare zi, o persoana normala rosteste in medie cam 25.000 de cuvinte. Intr-un singur an, asta inseamna, puse laolalta, peste 100 de carti a cate 500 de pagini. Dar cat la suta din aceste cuvinte au fost folosite cu rost, pentru a exprima sau comunica ceva util sau frumos? Cate din aceste o suta de carti sunt pline de barfe, nimicuri, exagerari,si cate contin inteleptiuni si pilde utile, cuvinte care aduc bucurie, construiesc, au mangaiat, vindeca ori creaza?
Limbajul omenesc balanseaza intre intre a fi un dar sau a fi un blestem. Aici devine important rolul fiecaruia, pentru ca la varste diferite avem altceva de demonstrat, de invatat si suferim multe experiente triste, pana intelegem ca nu e bine sa hulesti, sa te plangi, sau sa-l judeci pe celalalt.

Fiecare lucru are un nume. Exista si lucruri nenumite, fie ca nu e bine sa le dam un nume al lor si le chemam pe ocolite, fie ca, pur si simplu, nu avem putinta sa le gasim o denumire. Caci limbajul omenesc, pe cat de minunat este, dandu-ne aripi sa ne pictam lumea in cuvinte , pe atat este uneori de hain. Adevarata comunicare intre oameni este de la suflet la suflet, iar vorbele uneori, nu fac decat sa incurce.

Omul este singurul care poate comunica prin cuvinte. Cum ar fi fost lumea noastra, fara poezie ,fara filme, fara teatru? Cum ne-am fi putut impartasi bucuriile si transmite cunoasterea si experientele? Este acesta un dar, cu siguranta, caci vindeca suflete si creeaza lumi, dar poate fi uneori si ceva rau. Caci cuvintele pot fi tradatoare, duplicitare, insuficiente sau inutile. Astazi, mai mult ca oricand, cuvintele nu mai au intelesul si puterea pe care le aveau odinioara. Orice cuvant, prin simpla lui rostire, reprezinta un act magic, pe care noi nu-l mai pricepem. Si asta pentru ca am devenit prea superficiali, aroganti si ignoranti.

De aceea e bine sa nu cobim, caci invocand lucrul rau, il ajutam sa se infaptuiasca. De aceea, nu e bine sa fim pesimisti, caci atragem asupra noastra necazuri. Si de aceea cei care in fiecare dimineata isi spun “voi reusi”, pana la urma reusesc.

Fiti constienti, cuvantul poate distruge…! Este foarte important sa nu vorbim de rau,nici cand credem ca avem motive. Ipohondrii, cei ce mereu se lauda cu bolile lor, ajung sa aiba aceste boli. Cei ce injura des ,raspandesc in jur vibratii negative, care ii afecteaza in primul rand pe ei insisi si le alimenteaza agresivitatea. Parintii care isi cearta mereu copiii si le reproseaza ca nu sunt buni de nimic, ca nu vor reusi in viata, vor fi principalii vinovati daca se va intampla ceea ce le-au prezis fara voie, copiilor.
Nu e asa greu sa renuntam la cuvintele aspre, la insulte, la barfe si la minciuni. Trebuie doar sa fim tot timpul constienti de raul pe care il putem face, si celorlalti dar si noua, rostind astfel de cuvinte. Lumea se schimba, incepand cu o vorba buna.

Asadar, sa evitam minciuna, sub toate formele ei. Sa evitam calomnia, prin care ii vorbim de rau pe altii si le producem neajunsuri. Sa evitam discutiile inutile, frivole, barfele. Si sa nu rostim cuvinte urate, aspre, jignitoare.