Cat incaseaza statul din munca noastra

Muncind cinstit si platind la stat, iata cum arata statusul tau :un contract obişnuit de muncă presupune opt taxe diferite, aplicate de 11 ori !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

impozitare-salariu

Nu este clar de ce statul nu comasează toate impozitele într-unul singur, dar putem bănui.. rezultatul este şocant: un păienjeniş a cărui simplă administrare costă enorm şi la sfârşitul căruia angajatul rămâne cu ceva mai mult de jumătate din banii plătiţi de patron.

Să luăm un exemplu concret: Avem un angajator care vrea să angajeze încă un om şi stabileşte pentru asta un buget de 1.000 de euro. Până aici este simplu. De aici încep calculele.

Primul calcul, care le sintetizează pe toate, îl face responsabilul de resurse umane: La o cheltuială cu salariile de 1.000 de euro, angajatului i se cuvin 545 de euro. Restul merg la stat.

Al doilea calcul îi aparţine contabilului. El trebuie să stabilească baza de calcul pentru plata contribuţiilor sociale, adică artefactul contabil pompos denumit “salariu brut”. Teoretic, ce depăşeşte salariul brut reprezintă contribuţiile angajatorului iar diferenţa dintre “brut” şi net reprezintă contribuţiile angajatului”. Practic, plafonul bugetat rămâne 1000 de euro, aşa că stabilirea cifrei se rezumă la un calcul invers. Rezultatul: 777 euro. La acestă cifră se aplică majoritatea taxelor:

CAS: 20,8% angajator + 10,5% angajat, adică 31,3% din “salariul brut”, adică 24,3% din cheltuiala cu salariile.

Sănătate: 5,2% angator + 5,5% angajat, adică 10,7% din “salariul brut”, adică 8,3% din cheltuiala cu salariile.

Șomaj: 0,5% angator + 0,5% angajat, adică 1% din “salariul brut”, adică 0,8% din cheltuiala cu salariile

Concedii medicale
(0,85%) + Comision ITM (0,75%) + Fond de risc şi accidente (0,4%) + Fond creanţe salariale (0,25%) = 2,25% din “salariul brut”, adică ceva mai mult de 1,7% din cheltuiala cu salariile.

Al treilea calcul
îi aparţine tot contabilului. Există şi un al doilea artefact contabil, respectiv baza de calcul pentru impozitul pe venit. El rezultă în urma scăderii din salariul brut a “contribuţiilor datorate de angajat”. Rezultatul este 649 euro. Impozitul de 16% se aplică la această cifră, deci se ridică la 104 euro. Asta înseamnă o rată efectivă de 10,4% raportată la costul salarial total.

Al patrulea calcul îi aparţine contribuabilului, care va constata că din cei 545 de euro rămaşi mai are de plătit la stat încă vreo 200 sub formă de taxe indirecte şi că lui personal îi rămâne, din suma iniţială, doar 1/3.

PS : Peste asta mai adaugati 24% TVA, care in Ro este de fapt tot o taxa pe venit. Plus accize, rovignete, servicii obligatorii impuse firmelor de catre stat, locale, etc, etc. Oamenii raman cu aproximativ 20%, pana la urma. Dupa care statul evazionist nici nu se deranjeaza sa-si achite obligatiile (exemplu: sistemul medical) sau sa-si justifice public cheltuielile. IN PLUS: nu uitati ca si furnizorii dvs platesc aceleasi taxe, deci TOT CE CUMPARATI este la un suprapret enorm! Iar guvernantii isi permit sa declare “secrete” unele discutii despre buget. Ca proba aritmetica inversa: in Ro doar cam un sfert din oameni muncesc, iar din cei care muncesc, poate doar 1 din 10 fac ceva cu adevarat productiv, in afara unui birou. Normal ca si astia trebuie tinuti cumva. Colapsul este inevitabil, iar intre timp, orice afacere sau slujba in Romania implica o uriasa pierdere.